SZAKMAI GYAKORLAT TÁJÉKOZTATÓ

| SZAKMAI GYAKORLAT |

Mi az, és mit kell pontosan csinálnod?🧐

A szakmai gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy az elméletben megszerzett tudásod a gyakorlatban olyan helyen tudd kamatoztatni, ahol a jövőben is szívesen dolgoznál és összefügg a tanulmányaiddal. 📚
Ez betekintést, átfogó képet nyújt olyan munkalehetőségekről, melyek elérhetőek lesznek a diplomád megszerzése után.
Íme egy összefoglaló lépésről-lépésre, hogy mik a teendőid:

📌1. Hely megtalálása

Először is gondold végig, hogy mivel foglalkoznál, mit dolgoznál szívesen! Nézd meg, hogy milyen infókat találsz a honlapon a saját intézetednél: “Karunk → Intézetek, tanszékek → például Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet → Szakmai gyakorlat”. Ha nem találsz ilyen fület (sajnos ilyen is van) akkor beszélgess tanáraiddal, szaktársaiddal, hogy ők mit javasolnak.

📌2. Vedd fel a Szakmai gyakorlat tárgyat Neptunban

Ha már látod, hogy nagyjából melyik félévben fogod csinálni a szakmai gyakorlatot, akkor az adott félév tárgyfelvételi időszakában vedd fel Neptunon keresztül a szakmai gyakorlatos tárgyat (általában ezzel a kóddal és névvel van fent: Szakmai gyakorlat BBNNT50000).
Szintén érdemes tájékozódni a követelményekről a honlapon (ha eddig nem tetted volna meg), például, hogy hány órát kötelező teljesítened.

📌3. Egyeztetés a tanszékvezetővel

Ha megvan, hogy hol szeretnéd megcsinálni, akkor keresd meg a tanszékvezetődet és egyeztessetek arról, hogy tényleg a szakodhoz illő-e a kiszemelt intézet/vállalat/szerv! Ha a munkahely, ahova mennél még nem áll szerződésben a Karral, az sem jelent akadályt, lehetséges együttműködési megállapodást kötni, ezt az egyetem intézi (erre csak akkor van szükség, ha a 6 hetet meghaladja a gyakorlat időtartama).
A tanszékvezetőddel való kapcsolatfelvétel kötelező, de ezt akár e-mail, akár személyes egyeztetés formájában is megteheted.
(Ki a tanszékvezetőm? “Karunk → Intézetek, tanszékek → például Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet → Intézetvezető: DDr. Kovács Ákos + az elérhetősége)

📌4. A kérvényed leadása Neptunon, avagy az elfogadás utáni hivatalos ügymenet

A kérvényedet a Neptunon keresztül tudod letölteni és benyújtani, tárgyfelvételi időszaktól függetlenül (tehát bármikor évközben) itt: Neptun → Ügyintézés/Kérvények → Kitölthető kérvények → 903B Kötelező szakmai gyakorlat bejelentő a BTK hallgatói számára. Ez minden hallgatónál megjelenik, akinek kötelező a szakmai gyakorlat.
Az adatok kitöltése előtt mindenképp tájékozódj, hogy a szakmai gyakorlattal kapcsolatban milyen adatokat kell megadni, mert ez képzésenként eltérhet. Képzéstől függ az is, hogy hány nappal a gyakorlat megkezdése előtt nyújthatod be a kérelmet.
Ha mindent jól töltöttél ki, elfogadják a kérvényed!

Ehhez további segítség:

– Neptunos kérvény kitöltési tájékoztató BTK-sok számára:
https://ppke.hu/…/903B_kerveny_hallgatoi_tajekoztato…

– “Tárgy”elnevezésű sárga mező:
Ha elkezded begépelni, hogy Szakmai gyakorlat, automatikusan kitölti magának tárgykóddal együtt. A többi mező magától értetődő, de ha valami nem tiszta, keresd nyugodtan az oktatásszerveződet.


📌5. Várj pár napot!

Kérvénykitöltés után az oktatásszervezők átveszi a terepet és felveszik a kapcsolatot a szakmai gyakorlati hellyel, megkötik az együttműködési keretmegállapodást (ha eddig nem volt megkötve és ha a hathetes időtartamot meghaladja a gyakorlat ideje. A gyakorlat időtartama általában nem haladja meg a 6 hetet, úgyhogy legtöbbször ez a lépés kimarad).

📌6. Mentsd le és őrizd meg!

A jelentkezés jóváhagyása után ennek a folyamatnak a végére Neptunon keresztül egy szakmai gyakorlat teljesítését engedélyező lapot fogsz kapni, amit a gyakorlat, és az ügyintézési procedúra végéig meg kell őrizned.
Ezt, azaz a szakmai gyakorlóhely számára kitöltendő dokumentumot így tudod letölteni a kérvényed jóváhagyása után:
Neptun → Ügyintézés → Kérvények → Leadott kérvények → 903B Kötelező szakmai gyakorlat bejelentő a BTK hallgatói számára → + jel → Határozat/végzés megtekintése.

Ez a nyomtatvány/dokumentum azért fontos, mert ezen fogod igazoltatni a gyakorlatod vezetőjével (gyakorlóhely kapcsolattartójával) és az intézet felelős oktatójával a teljesítést.
A szakmai gyakorlat végén ezt e-mailben és papír formában is oda kell majd adnod nekik.

📌7. Egyeztetés a szakmai gyakorlati hellyel

A gyakorlat helyéről és idejéről bizony már neked kell egyeztetned az adott hellyel (amennyiben az intézet erről másképp nem rendelkezik). Vedd fel velük a kapcsolatot bátran, hisz ha már megkérdezted, hogy fogadnak-e téged, akkor tudják, hogy érkezel!

📌8. Gyakorlat közben

Élvezd ki, hogy egy szakmai közegben mozogolódhatsz. Használd ki ezt az időszakot arra, hogy kapcsolatokat építesz és bátran kérdezel arról, ami akár a tanulmányaiddal, akár a munkával kapcsolatban érdekel.

📌9. Gyakorlat után

Ahogy végeztél, beszámolót kell írni a tapasztalataidról, a munkafolyamatról és ezt a munkáltatód is jóváhagyja. Amelyik szakon kötelező szakmai gyakorlatot végezni, ezt jegy formájában is értékelik.
A szakmai gyakorlatvezetőd (aki a Neptunon szakmai gyakorlat tárgynál meg van adva, mint oktató; általában a tanszékvezető) a gyakorlatot teljesítését egy határozattal (és annak mellékleteivel) igazolja, amit neked el kell juttatnod az intézeted részére legkésőbb a vizsgaidőszak első hetének végére.

📌10. Kész!

Innentől az oktatásszervezők és a Tanulmányi Osztály átveszi az ügyet, és rögzítik az adatokat mind a Neptunban, mind a személyes anyagodban.

➕Tippek

– A szakmai gyakorlatot legkésőbb a 2. félévet követő nyáron érdemes elvégezni, mivel a beszámolót a harmadév utolsó vizsgaidőszakában már kötelezően be kell adni (anélkül nem államvizsgázhatsz).
Szintén előnyös, ha nem a szakdolgozatod megírásával egyidőben, harmadévben kell elvégezned, mert úgy mindkettőre megfelelően tudsz majd koncentrálni.

– A szakmai gyakorlatokhoz kapcsolódó megállapodásokat a gyakorlatok megkezdése előtt kell megkötni, így érdemes időben elkezdeni az ügyintézést mind a tanszékvezetőddel, mind a gyakorlati hellyel.

– Ha nem tudod, hogy hol szeretnéd csinálni a gyakorlatodat, beszélgess a tanáraiddal!
Keresd meg azt a személyt, akit a legszimpatikusabbnak találsz, és kérj tőle tanácsot. Az oktatóid rengeteg tapasztalattal és kapcsolattal, gyakorlati információval rendelkeznek ilyen téren, ráadásul mindig nagy megtiszteltetésnek veszik, ha valaki az ő segítségüket kéri.

Ez egy általános összefoglaló, mindenképpen tájékozódj az esetleges szakspecifikus követelményekről az oktatásszerveződnél!

🔹További kérdésed van?

Dokumentumok, linkek

– Szakmai gyakorlat eljárási rendje a honlapon:
https://btk.ppke.hu/szakmai-gyakorlat-eljarasi-rendje
– Eljárásrend, melyben szintén lépésről-lépésre olvashatod a folyamatot, de az intézmény teendőivel együtt:
Szakmai gyakorlatok eljárásrendje

Írj nekünk: tanbiz.ppke.btk@gmail.com

Szakmai gyakorlat tájékoztató a honlapon →